וידאו. וידאו. זו המילה החמה היום בקרב יועצים עסקיים ואנשי שיווק.
בעקבות התחרות בין פייסבוק ויוטיוב על עולם הוידאו והתוכן, שתי הפלטפורמות מקדמות מאוד סרטוני וידאו ויוצרים. כלומר, מי שיוצר וידאו מקבל יותר חשיפה ונראות וזה משהו שכל עסק רוצה בעולם הרשתות החברתיות.
אבל בעצם מה זה אומר? מה בדיוק כל עסק צריך? וידאו קצר או ארוך, מקצועי או home made, מתוכנן או ספונטני?
בשנים האחרונות זה נהייה הטרנד (ובעיקר מאז התפרצות הקורונה כולם עוברים לוידאו), אני לא יודעת אם זה פה כדי להשאר או שעוד כמה שנים הטרנד יעלם ויוחלף במשהו אחר. כך או כך שווה לבדוק בעין מקצועית מה זה אומר "כל עסק צריך וידאו".
אז בואו ננסה לעשות קצת סדר בדברים.
אני אחלק את זה לשלושה חלקים:
מה – מה מטרת סרטון/ני הוידאו
איך – דרכי הפקה של סרטוני וידאו
איפה – רשתות חברתיות להפצת הוידאו
את המדריך לצילום סרטונים מקצועיים לעסק מהטלפון ניתן להוריד בחינם כאן
מה – מטרת סרטוני הוידאו
סרט מכירה – סרטון ממוקד המסביר את השירות או המוצר. זהו סרטון מכירה והמטרה שלו היא להביא אנשים לדף נחיתה או ליצור קשר או לקנות את המוצר/שירות.

וידאו על הקורס של הגר אשחר-ניר taking-notes
סרט תדמית – הוא אינו סרט מכירה. זה סרט קצר שבא לספר על עסק שלכם, עליכם. לתת לאנשים להכיר אתכם, להתחבר אליכם, לרצות לקנות ממכם מוצר או שירות. לאהוב אתכם ולדבר עליכם עם אחרים.

סירטון מותג - שלי שלו
סרטי טיפים – סרטונים בהם אתם נותנים מהידע והנסיון שלכם בתחום המומחיות שלכם
סרט "מאחורי הקלעים" – הסרט בה להציג תהליך עבודה וחשיבה. להראות את הדרך, את ההתלבטויות, הטעויות, הצחוקים, הרגעים האנושיים והספונטניים.
סרט פנים-ארגוני – מטרתו לקרב בין מחלקות שונות, להכיר את העובדים או לתעד פרויקט מיוחד שנעשה בחברה. הסרטים כשמן, מיועדים לעובדי החברה ולא לאחרים

סרט פנים-ארגוני - מסע אתגרי לעובדי משרד עו"ד מרקמן-טומשין
איך – הפקת סרטוני וידאו לעסק
כל תוכן שאתם רוצים לעשות, אפשר לעשות לבד או עם אנשי מקצוע. כן, גם מונולוגים מול המצלמה, סרטוני טיפים או מאחורי הקלעים. אבל בין אם זו הפקה עצמית או עם אנשים מקצוע, מומלץ לדעת לפני שמתחילים לצלם מה אתם רוצים להגיד, מה המסר שלכם. זה לא הופך אתכם ל'לא אוטנטיים', אלא הופך אתכם לברורים ומעניינים יותר.
אל תבלבלו בין אוטנטי לספונטני. גם סרט מתוכנן ומתוסרט יכול להיות מאוד אוטנטי. ולהפך – סרטון ספונטני יכול להיות מאוד לא אוטנטי. ואם הספונטני שלכם זה מבולבל, מבולגן, ולא ברור, אולי כדאי שתהיו קצת יותר מתוכננים ואז גם יותר אוטנטיים.
אפשר לבד
היום, בעידן הסמרטפונים אפשר לעשות הכל לבד – לראיין, לצלם, להקליט, לערוך. הטלפונים מצלמים מספיק טוב בשביל הרשתות החברתיות וגם בשביל יוטיוב. יש מלא אפליקציות עריכה פשוטות ונוחות. קצת זמן למידה וזמן להתאמן ואתם ממש שם.
אנחנו מוצפים בוידאו של אנשים שמצלמים את עצמם (מונולוג) – מדברים על עצמם, על חוויותיהם, על תובנותיהם מהחיים, נותנים טיפים מקצועיים, מעבירים ידע ומפתחים דיאלוג עם הקהל שלהם. עולם הוולוגים הולך וגדל – אנשים מייצרים סרטוני טיפים, חוויות, טיולים ומסעות, מתקשרים עם הקהל שלהם דרך וידאו וערוצי היוטיוב. וגם בסטורי יש היום המון תיעוד בוידאו של רגעים מהחיים, חוויות ו"מאחורי הקלעים". אבל מעטים מאוד יודעים לעשות את זה מעניין באמת. וגם יפה ונעים לעין.
גם בהפקה עצמית עם הטלפון ומיקרופון פשוט, החכמה היא לבנות נכון אסטרטגיית וידאו. לדעת מה רוצים להגיד, ולדעת לספר סיפורים (וגם קצת ידע בצילום לא מזיק ברשתות הויזואליות).
אפשר כמובן להעלות באופן ספונטני, מתי שמתחשק, אבל אפשר גם לעשות את זה קצת יותר מתוכנן, עם חשיבה מראש על מה אני רוצה לדבר ואיפה אני רוצה לצלם.
פה תוכלו למצוא מדריך פשוט וממצה על איך לצלם סרטוני וידאו מקצועיים מהטלפון
(המדריך מוגש בקובץ PDF וניתן להורדה)
הפקה מקצועית
בהפקת סרט או סרטון לרשתות יש כמה שלבים קריטיים. זה לא רק לקחת מצלמה ולבוא לצלם. את זה אפשר לעשות לבד.
הפקה מקצועית מתחילה הרבה לפני שמרימים את המצלמה. זה מתחיל בלהבין מה הסיפור. מה המטרה של הוידאו. לבנות קונספט. להפוך את הסיפור לתסריט. לצלם. לערוך. לשלב מוזיקה, גרפיקה, מושן-גרפיקס ועוד ועוד.
באמת שפה, השמיים הם הגבול. אפשר להפיק סרטונים ב-5k ₪, 10k, 20k וגם יותר.
עלות הסרט לא תלויה באורכו. היא תלויה במורכבות ההפקה (אבל זה לפוסט אחר)

סרט שיווקי למסע נשים לרומניה
איפה – רשתות להפצת סרטוני הוידאו
יוטיוב, פייסבוק, אינסטגרם, ווטסאפ, אתר ובטח יש עוד…
לכל פלטפורמה יש את המאפיינים שלה, הקהל שלה, והדרך בה צופים בה (טלפון / מחשב, לאורך / לרוחב)
יוטיוב – הפכה בשנים האחרונות להיות ה"בית" של הוידאו. יש בה הכל מהכל. מסרטונים קצרים ודלי תקציב, ועד סרטים באורך מלא, הרצאות של שעה וחצי, סרטים מושקעים. אצל הדור הצעיר, היוטיוב מחליף את הטלויזיה. שם הם רואים את התכנים שלהם. וגם מבוגרים יותר מתרווחים בכורסא לצפות בתכנים שהם אוהבים.
בערוץ יוטיוב יש מקום לסרטים ארוכים ומושקעים. כמו גם סרטונים קצרים וממוקדי מסר. סרטונים בהפקה עצמית או מקצועית. יש מקום להכל
פייסבוק – סרטונים קצרים. יש כאלה שיגידו 30 שניות, כאלה שיגידו עד 2 דקות או 3-5 דקות – תלוי את מי שואלים. היום, כשפייסבוק רוצה לתת פייט ליוטיוב, האלגוריתם שלו מעודד סרטונים באורך 3 דקות ומעלה. אבל, מה שחשוב לזכור, זה שמעבר לאלגוריתם אנחנו צריכים לתפוס את תשומת הלב של הצופה ומהר. מאוד. תוך 3 שניות. זה אומר שההתחלה צריכה להיות מעניינת ויזואלית.
נקודה נוספת היא שהרבה מהגולשים בפייס לא רואים את הוידאו עם סאונד. זה נתון קריטי לדעת כבר בשלב בניית הקונספט והתסריט. זה אומר שהסרט צריך להיות מעניין גם כשהוא בלי סאונד. מי שיבחר לשים ווליום, ירוויח עוד רובד של הנאה. אבל הסרטון חייב להיות ברור ולהעביר את המסר גם ללא סאונד. הפתרון – כותרות, כתוביות, ויזואליה נעימה ומעניינת.
אינסטגרם – פלטפורמה ויזואלית. חשוב לזכור שאינסטגרם היא קודם כל רשת ויזואלית שמדברת תמונות ווידאו. וגם כאן, כמו בפייס, הרבה אנשים גוללים את הפיד ללא רמקולים. גם אם הם נשארים רגע על הוידאו, בד"כ זה יהיה ללא סאונד. אז כמו בסרטון לפייס, ואף יותר, חשובה פה מאוד הנראות. הויזואלס צריך להיות מסוגל להעביר את המסר ולייצר עניין ללא הסאונד.
דבר נוסף, יותר מפייסבוק, האינסטגרם היא אפליקציה לטלפון. זה אומר שאנשים צופים בטלפון כשהוא מוחזק לאורך (רובם. מעטים טורחים לסובב את הטלפון). זה נתון סופר קריטי לשלב הצילום והעריכה. ודרושה פה החלטה אסטרטגית באיזה ערוץ יופץ הסרטון. כי סרטון שמצולם לאורך לא מתאים לפלטפורמות לרוחב. ולהפך.
הסטורי – מכיוון שהוא נעלם אחרי 24 שעות, אין טעם להשקיע בהפקה מקצועית וזה גם לא האופי של הפלטפורמה. הסטורי הוא מאוד ספונטני, home made, לא צריך להיות מקצועי, אבל כן צריך להיות מעניין, מושך את העין ולא עמוס מידי במסרים – אחרת, הקהל מהר מאוד מדפדף הלאה.
שווה להשקיע באסטרטגיית וידאו – לדעת מה המסרים שלי, איזה סיפורים אני רוצה לספר על העסק שלי, מה מעניין את הלקוחות שלי לדעת עלי ועל העסק וסביב הנושאים אלה להעלות סטורי במינון מתאים. צריך גם לזכור שהוידאו לסטורי צריך להיות קצר וממוקד. וזה (לרוב) דורש הכנה מוקדמת ולדעת בדיוק מה רוצים להראות ולהגיד (אפרורפו ספונטניות ואותנטיות)
אתר – מי שמגיע לאתר שלכם, סימן שהצלחתם סימן שהצלחתם לסקרן ולעניין אותו ויש לו רצון להכיר אתכם ואת השירות/המוצר שלכם יותר לעומק. אנשים שמגיעים לאתר, יש להם יותר סבלנות ואורך-רוח לראות סרטוני וידאו, בהנחה שהם מעניינים, רלוונטיים ומחדשים לצופים משהו עליכם. אל תשכחו שחוץ מהסרטון יש תוכן כתוב באתר כך שלא צריך להעמיס את הסרטון ביותר מידי אינפורמציה.
בנוסף, אם הסרטון מעניין ובאורך הנכון, זה משאיר את הצופה יותר זמן באתר שלכם וזה טוב לדירוג של גוגל.
סרטון מאחורי הקלעים לפרויקט צילום של מיכל בנדק.
לסיכום
כל עסק צריך וידאו. זה נכון.
אבל לפני שאתם רצים לעשות וידאו, תעצרו רגע לחשוב מה בדיוק אתם רוצים. מה המטרה של הוידאו, מה הסיפור שאתם רוצים לספר, מה הסגנון שמתאים לעסק שלכם, האם אתם רוצים להופיע בוידאו (יש אנשים שזה לא מתאים להם, מביך/מרתיע אותם), כמה זמן ותקציב יש לכם, איפה אתם מתכוונים לפרסם את הוידאו (ואם יש כמה פלטפורמות, שווה לחשוב על זה מראש ולצלם חומרים שמתאימים לפלטפורמות שונות), האם אתם רוצים סרטון אחד או סדרת סרטונים.
בקיצור, הרבה שאלות.
ככל שתהיו ברורים לעצמכם יותר לגבי מה אם רוצים, כך תוזילו משמעותית את עלויות הפקת הסרטונים והזמן שתשקיעו, הם יתאימו יותר לקהל שאמור לראות אותם ובתקווה גם יביאו יותר לקוחות ועסקאות טובות 😊